• page_banner01

Tala Fou

O le a le malosi o le la?

O le fa'amatalaga ole malosi ole la ole malosi lea e sau maile Lama e mafai ona tatou pueina faafetai i le susulu o le la.O le manatu o le malosi o le la e masani ona faʻaaogaina e faʻatatau i le eletise poʻomalosi vevelalea e maua i le faaaogainafa'avevela o le la.

O lenei puna o le malosi e fai ma sui o le mea muamuapuna'oalugaLalolagi.Ona o se puna e le uma, e manatu i aimalosi fa'afouina.

Mai lenei malosi, e tele isipuna'oa malosie maua mai, e pei o:

  • Malosi o le matagi, lea e fa'aogaina ai le malosi o le matagi.O le matagi e gaosia pe aLafa'avelaina voluma tetele o le ea.
  • Suau'u fa'ato'aga: e maua mai i se faiga umi tele o le fa'apalapalaina o vaega fa'aola.O mea fa'apalapala fa'ato'aga o la'au fa'atosina tele.
  • Malosiaga eletise, lea e faʻaogaina ai le malosi gafatia o le vai.A aunoa ma le susulu o le la, o le a le mafai le taamilosaga o le vai.
  • Le malosi maibiomass, toe tasi, o le taunuuga o lephotosynthesiso laau.

O lenei ituaiga o malosiaga fa'afouina o se mea e sui aisuauu mosie le emitikasa oonae pei ole carbon dioxide.

Fa'ata'ita'iga o le Solar Energy

O nisifa'ata'ita'iga ole malosi ole laaofia ai mea nei:

  • Photovoltaicpaneta o lafa'atupueletise;o loʻo faʻaaogaina nei mea i fale, malutaga mauga, ma isi.
  • Photovoltaic power plants: o ni fa'aopoopoga taua o PV panels o lo'o fa'amoemoe e gaosia le eletise e tu'uina atu ai le eletise.
  • O ta'avale a le la e fa'aaogaina sela PV e fa'aliliu ai fa'avevela o le la i le eletise e fa'aola ai se afi eletise.
  • Kuka a le la: e fai i se faiga fa'aparabola e fa'atumauinale la's malamalama i se tulaga e siitia ai levevelama mafai ona kuka.
  • Faiga fa'avevela: fa'atasimalosi vevela o le la, o se vai e mafai ona faʻamafanafanaina e mafai ona faʻaaogaina i se faʻavevela afi.
  • O le fa'avevela o le vaita'ele ose ta'amilosaga vai faigofie lea e ta'amilo ai le vai i se seti ofa'aputu vevela o le lafa'aalia i lela.
  • Calculators: O nisi masini faaeletonika e iai se laʻititila'au lae tuuina atu le malosiaga i leeletise eletise.
  • O le ea o le la o se ituaiga o malosiaga o le la e faʻaaogaina ai le lavevelae fa'avevela se avanoa.E masani ona faʻaaogaina i fale ma fale e faʻaleleia ai le lelei o le ea ma faʻaitiitia ai le tau o le malosi.E mafai ona fa'aoga le ea o le la e fa'avevela ai se potu e tasi po'o se fale atoa.
  • O le photosynthesis ose auala fa'anatura e fa'aogaina e la'au e fa'aliliu ai le malosi ole la ile malosi fa'a kemikolo.

Ituaiga o Malosiaga o le La

E tolu ituaiga o tekinolosi malosi ole la:

  • Photovoltaic solar energy: PV solar panels o lo'o fausia i se mea, pe a pa'u le la, fa'asa'oloto ai eletise ma fa'atupu ai seeletise eletise.
  • Malosiaga vevela ole la: E fa'aogaina e lenei faiga legafatia vevelao ave o le La.O fa'avevela o le la e liua i le malosi fa'aavela e fa'avevela ai se vai e mafai ona fa'aoga mo le fa'avevelavai vevela aiga.I totonufale eletise vevela o le la, o le ausa e gaosia ma, mulimuli ane, eletise.
  • Ole malosi ole la ole malosi ole la e fa'aaoga lelei ai le vevela ole la e aunoa ma le fa'aogaina o punaoa mai fafo.Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai e tagata tusiata ona faʻavasega fale ma filifili poʻo fea e tuʻu ai faʻamalama, mafaufau poʻo fea e maua ai le susulu o le la.O lenei metotia ua lauiloa obioclimatic fausaga.

E Fa'afefea ona Fa'atupuina Malosiaga o le La?

Mai le vaaiga faaletino, o le malosi o le la e gaosia i le La e ala i le faasologa o gaioiga faaniukilia.A oʻo mai lenei malosi ia i tatou i le lalolagi, e mafai ona tatou faʻaogaina i le tele o auala:

  • Solar panels masela photovoltaic.Photovoltaic panels e faia i se mea e, pe a maua le malamalama, tuusao ionizes ma faamatuu atu se electron.I lenei auala, ua liua ai le la e avea ma malosiaga eletise.
  • Fa'aaogainae aoina mai le laua mamanuina e faaliliu ai le la i le malosi vevela.O lona fa'amoemoe o le fa'avevelaina lea o se vai o lo'o ta'amilo i totonu.I lenei tulaga, e leai se matou eletise, ae o loʻo i ai le matou vai i se vevela maualuga e mafai ona faʻaaogaina i le tele o talosaga.
  • O le malosi o le la o se faiga e atagia uma ai moli o le la i se mea e taulaʻi atu i le maualugavevela.O lenei tekinolosi e faʻaaogaina i laʻau thermosolar mo le gaosiga o le malosi.
  • O faiga fa'aoga ole la ole malosi ole la e fa'aaoga ai le malosi ole la e aunoa ma se fa'aogaina ole malosi mai fafo.Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e faʻatagaina le maualuga o le susulu o le la i le taumalulu ma aloese mai le vevela tele i le taumafanafana.

Ituaiga o Panela Solar

O lo'o fa'aogaina le faaupuga la panels mo auala uma e lua (photovoltaic ma thermal).I so'o se tulaga, o le mamanu e matua'i ese lava e fa'atatau i le a le ituaiga tekinolosi la o le a fa'aaogaina mo:

  • E fa'aogaina e le fa'aavela a le la 'ave o le la e fa'avevela ai se vai e fa'aliliuina ai le vevela i se vai ma fa'avela ai le vai.E fa'aoga vai vevela i fale e maua ai le vai vevela.
  • O lefa'ato'aga atafa'aogaina mea totino o elemene semiconductor fa'apitoa o lo'o tu'uina i sela sola.O sela o le la e maua ai le malosi eletise pe a o'o i fa'avevela o le la.Faafetai i le mea ua tauaaafiaga photovoltaic, o le faʻaalia i le la e mafua ai le gaioiga o eletise i totonu o se vaega (masanisilikoni), fa'atupuina le fa'aauau pea o le eletise.
  • O lo'o fa'aogaina fo'i e le concentrating solar panel se fa'asologa o fa'ata parabolic fa'atasi ai ma se fausaga laina.O le fa'amoemoe o nei fa'aata o le fa'atumauina o fa'avevela o le la i se mea e fa'atatau i le maualuga o le vevela e fa'atupuina ai le ausa Fa'aaogāina o le Solar Energy.
    Ole malosi ole la e tele fa'aoga ma fa'aoga e mafai ona aoteleina ile tolu itu:

    Suavai vevela ile fale DHW
    O le fa'avevela o le vai e fa'aaogaina e tu'uina atu ai le vai vevela i totonu o aiga (DHW) ma fa'avevela i fale ma fale laiti.Ua fausia fale malosi ole la, e fa'aaoga ai masini ausa, e fa'aliliu ai le vevela o lo'o teuina i le eletise.

    Peita'i, e le'i fa'aaogaina tele nei fa'ata'ita'iga ona o le maualalo o le fa'atinoina o nei fale eletise pe a fa'atusatusa i le taugata ma le fa'aletonu o le eletise.
    Fausia ole Eletise
    Photovoltaic panels e faʻaaogaina i faʻaogaina o le la e faʻamalo ai masini mai fesoʻotaʻiga eletise (suʻesuʻe avanoa, telefoni telefoni, ma isi).O lo'o fa'aaogaina fo'i i talosaga e mana'omia ai le maualalo o le malosi e fa'apea o se feso'ota'iga i le laina eletise o le a le taugofie (fa'ailoga moli, mita paka, ma isi).

    O nei masini e tatau ona faʻapipiʻiina i mea faʻapipiʻi e mafai ona faʻaputuina le tele o le eletise e gaosia i le ao e faʻamalo ai meafaigaluega i le po ma taimi puaoa, e masani lava o maa sola.

    O lo'o fa'aogaina fo'i i faiga fa'apipi'i tele, e ui o le sapalai eletise e fesuisuia'i i aso uma ma vaitau.O le mea lea, e faigata ona vaʻai ma e le mafai ona faʻapipiʻiina.laupapa la 13

    O lenei fa'aletonu ua avea ai ma lu'itau le fa'amalieina o mana'oga mo le eletise i so'o se taimi, se'i vagana ai le gaosiga o lo'o i ai le lautele o le saogalemu nai lo le maualuga o mana'oga fa'aletausaga.Ae ui i lea, ona o le maualuga o le gaosiga o le malosi o le la i le taumafanafana, e mafai ona faʻafefe ai le tele o manaoga i totonu ona o le ea malulu.

    O a mea lelei ma le le lelei o le malosi o le la?
    O le fa'aogaina o le malosi o le la e aofia ai tulaga lelei ma mea leaga.

    O faitioga autu poʻo faʻaletonu o:

    Tau fa'afaigaluega maualuga ile kilowatt maua.
    E ofoina atu le maualuga maualuga.
    O le faatinoga e maua e faalagolago i le faasologa o le la, le tau, ma le kalena.Mo lenei mafuaʻaga, e faigata ona iloa poʻo le a le eletise e mafai ona tatou maua i se taimi.E mou atu lenei fa'aletonu fa'atasi ma isi fa'apogai malosi, e pei o le faaniukilia po'o le malosi fa'aola.
    Le tele o le malosi e mana'omia e fai ai le la.O le gaosia o paneli photovoltaic e manaʻomia ai le tele o le malosi, e masani ona faʻaaogaina punaoa e le mafai ona faʻafouina e pei o le koale.
    I le isi itu, e tatau ona e mafaufau i aoga o le malosi o le la:

    E lagolagoina e ana fautua le fa'aitiitiga o tau ma fa'amanuiaga lelei ona o le tamaoaiga o fua ma fa'aleleia atili fa'atekonolosi i faiga fa'alela i le lumana'i.
    E tusa ai ma le leai o lenei malosiaga i le po, latou te faʻaalia foi o le maualuga maualuga o le eletise e oʻo i le ao, o lona uiga, i le taimi o le maualuga o le gaosiga o le malosi o le la.
    Ose malosiaga fa'afouina.I se isi faaupuga, e le uma.
    E le fa'aleaga le malosi: e le fa'atupuina kasa kasa ma, o lea, e le sao i le fa'ateteleina o le fa'afitauli o suiga o le tau.


Taimi meli: Sep-06-2023