• page_banner01

Tala Fou

Ua teena e le itulagi o Suitiselani i Saute le fuafuaga e vave fausia se paka tele o le la i luga o le mauga o Alpine

laupapa la 27

GENEVA (AP) - Na teena e le au palota i le itu i saute o Suiselani i le Aso Sa se fuafuaga e mafai ai ona fausia se paka tele o le la i luga o le mauga Alpine susulu o se vaega o se polokalame feterale e atiaʻe ai malosiaga faʻafouina.
O le referendum a Valais e taula'i i le tamaoaiga ma le si'osi'omaga i le taimi o le fa'atupula'ia ma le fa'atupula'ia o popolega i suiga o le tau.Na tusia e le setete i luga o lana upega tafaʻilagi aloaia e 53.94% o tagata na palota tetee i le talosaga.E 35.72% le aofa'i na auai.
O le palota o se suega mata'ina o manatu lautele.E le-i-lo'u tuafale tetee i le fuafuaga, lea e faamata'u ai le faaleagaina o le laufanua mauga o Suiselani, ua maua ai nisi o faiga faaupufai e le masani ai i le atunuu o Alpine.
O lea fa'amavaega o le a le fa'aleagaina atoa ai paka sola pe a mana'o le vaega tuma'oti e atia'e.Ae o le "leai" o loʻo faʻatusalia ai se faʻalavelave mo le itulagi, lea e manatu o se tasi o nofoaga sili ona la ma sili ona talafeagai o Suitiselani mo paka sola, tauva ma isi itulagi e pei o le ogatotonu o Bernese Oberland poʻo Graubünden i sasaʻe mo sea faʻailoga galuega faʻatusatusa i isi itulagi e pei o le ogatotonu o Bernese Oberland poʻo Grisons i sasaʻe.tauvaga mo tupe feterale.E oo atu i le 60% o le faatupeina o paka tetele o le la e lamatia.
Fai mai le au lagolago, o Suitiselani e sili ona aoga mai le eletise, o lona puna malosi autu i le taumafanafana, ma o le maualuga o le paka sola i luga aʻe o ao masani o le a maua ai se malosiaga faʻafouina faʻafouina i le taumalulu, pe a manaʻomia e le atunuʻu le faʻaulufale mai o le eletise.Fai mai a latou fa'atupega a le feterale e fa'avavevave ai le atina'eina o le malosi o le la.
O nisi o vaega o le siosiomaga o loʻo fesoʻotaʻi ma Suisilani vaega faʻaupufai populist e tetee i le fuafuaga.Na latou fai mai o paka a le la o le a avea ma pa puipui i alamanuia i mauga mama o Suiselani ma finau o se filifiliga sili atu o le fausia lea o fale ma fale i totonu o taulaga - latalata i le mea e faʻaaogaina ai le malosi.
“O le canton of Valais ua uma ona sapalaia le tele o le eletise a le atunuu e ala i ana vai tetele,” o le tala lea a le lala o le Swiss People's Party i luga o lana upega tafaʻilagi."E le taliaina le faʻaopoopoina o se isi faʻaleagaina o le siosiomaga i le muamua."
Na ia faaopoopo mai: "O le faoa o tatou Alps mo le manuia o tagata matapeʻapeʻa mai fafo ma a latou paaga tutusa i le lotoifale o le a na o se gaioiga leaga ma se galuega e faasaga ia i tatou."
Valais MP ma ofisa o loʻo valaau mo se palota ioe i luga o le talosaga, lea e manaʻomia ai le au palota e malilie i se faʻatonuga na pasia e le fono faʻaitulagi ia Fepuari i le 87 palota i le 41, faʻatagaina le fausiaina o le fale 10 GW.paka lapo'a tele fa'atasi ma le fa'aola eletise i itula.Fa'aaoga eletise faaletausaga.
O le tala a le Matagaluega o Malosiaga a le feterale ua i ai i le va o le 40 ma le 50 fuafuaga tetele o paka sola i le atunuu.
I le aotelega, o pulega a le feterale a Suiselani ua faatuina se sini fou ole malosi ole la e 2 piliona GWh i lalo o le tulafono na pasia ia Setema 2022 e faʻatatau i le faʻalauiloaina o le atinaʻeina o le malosi o le la.O nisi o vaega, e pei o fanua fa'asao, e le o aofia ai mai atina'e.
Na faamaonia foi e le au fai tulafono a Suiselani le fuafuaga a le atunuu e oo atu i le 2050 i le 2050 i le lotolotoi o atugaluga e uiga i suiga o le tau ma glaciers.O le fuafuaga foʻi e tuʻuina atu le sili atu i le 3 piliona Swiss francs ($3.4 piliona) e fesoasoani ai i kamupani ma tagata e ona fale e faʻafeiloaʻi ese mai suauʻu.


Taimi meli: Sep-11-2023