• page_banner01

Tala Fou

Tala'aga ole malosi ole la

 

Solar EnergyO le a le Solar Energy? Talafaasolopito o le malosi o le la

I le talafaasolopito atoa, sa i ai pea le malosi o le la i le olaga o le paneta.O lenei puna o le malosi e taua i taimi uma mo le atinaʻeina o le olaga.I le aluga o taimi, ua faʻatuputeleina le faʻaleleia e le tagata o taʻiala mo lona faʻaaogaina.

O le La e taua tele mo le ola i luga o le paneta.E nafa ma le taamilosaga vai, photosynthesis, ma isi.

Punaoa Fa'afouina o Malosiaga Fa'ata'ita'iga - (MATA'I LENEI)
Na iloa e tagata muamua lenei mea ma atinaʻe auala e faʻaogaina ai lo latou malosi ua faʻaleleia foi.

I le taimi muamua, o auala ia e fa'aogaina ai le malosi ole la.Mulimuli ane na fausia ai ni auala e faaaoga ai le malosi o le la mai ave o le la.Mulimuli ane, na faʻaopoopoina le malosi o le la e maua ai le eletise.

O anafea na maua ai le malosi o le la?
O le La sa avea pea ma elemene taua mo le atinaʻeina o le olaga.O aganu'u sili ona fa'amuamua ua fa'aogaina fa'aletonu ma e aunoa ma le iloaina.

Tala'aga o le malosi o le la.I le tele o tulaga, o le fausaga e fesoʻotaʻi vavalalata ma le La.

O faʻataʻitaʻiga o nei faʻalapotopotoga tatou te maua i Eleni, Aikupito, Inca Empire, Mesopotamia, Aztec Empire, ma isi.

Malosiaga o le la
O tagata Eleni na muamua faʻaaogaina le malosi o le la i se auala malamalama.

Pe tusa, mai le tausaga e 400 a o lumanaʻi Keriso, ua amata ona faia e tagata Eleni o latou fale ma amanaʻia ave o le la.O le amataga ia o le fausaga o le bioclimatic.

I le taimi o le Emepaea o Roma, sa faʻaaogaina tioata mo le taimi muamua i faamalama.Na faia ina ia fa'aogaina le malamalama ma maileia le vevela o le la i totonu o fale.Na oo lava ina latou faia ni tulafono na avea ai ma faasalaga mo le polokaina o le eletise mo tuaoi.

O tagata Roma na muamua fausia fale tioata poʻo greenhouses.O nei fausaga e mafai ai ona fausia ni tulaga talafeagai mo le tuputupu aʻe o laau toto poʻo fatu na latou aumaia mai mamao.O loʻo faʻaaogaina nei fausaga i aso nei.

Tala'aga ole malosi ole la

O le isi ituaiga o le faʻaogaina o le la na amataina e Archimedes.Faatasi ai ma ana mea fou faamiliteli na ia atiina ae ai se faiga e susunu ai le afi i vaa a le fili.O le metotia e aofia ai le faʻaaogaina o faʻata e faʻapipiʻi ai le susulu o le la i le tasi itu.
O lenei metotia na faʻaauau pea ona faʻaleleia.I le 1792, na faia ai e Lavoisier lana ogaumu o le la.E iai ni tioata malosi se lua e fa'atumauina le fa'avevela o le la i se mea e taula'i.

I le 1874, na mamanuina ma faatonutonuina ai e le tagata Peretania o Charles Wilson se masini mo le faamamaina o le sami.

O anafea na Fausia ai le Au aoina o le la?Tala'aga o le Solar Thermal Energy
E iai sona nofoaga i le tala faasolopito o le malosi o le la mai le tausaga e 1767. O le tausaga lenei na faia ai e le saienitisi Suiselani o Horace Bénédict De Saussure se meafaigaluega e mafai ona fuaina ai le susulu o le la.O le fa'alautelega atili o lana mea fou na maua ai mea faigaluega i aso nei mo le fuaina o fa'avevela o le la.

Tala'aga o le malosi o le la na faia e Horace Bénédict De Saussure le aoina o le la o le ai ai se aafiaga taua i le atinaʻeina o le malosi vevela o le la.Mai lana mea fou o le a aliaʻe mai atinaʻe mulimuli ane o faʻamafanafana vai la.O le mea fou e uiga i pusa vevela e faia i laupapa ma tioata ma le faʻamoemoe e puʻeina le malosi o le la.

I le 1865, na faia ai e le tagata Farani suʻesuʻe Auguste Mouchout le masini muamua na liua le malosi o le la i le malosi faʻainisinia.O le masini e uiga i le gaosia o le ausa e ala i le aoina o le la.

Tala'aga o Photovoltaic Solar Energy.Muamua Cells Photovoltaic
I le 1838 photovoltaic solar energy na aliali mai i le talafaasolopito o le malosi o le la.

I le 1838, na maua ai e le fomaʻi Farani o Alexandre Edmond Becquerel le aafiaga o le photovoltaic mo le taimi muamua.Sa fa'ata'ita'i e Becquerel se sela fa'aeletise fa'atasi ma fa'aeletise platinum.Na ia iloa o le faʻaalia i le la e faʻateleina ai le eletise.

I le 1873, na maua ai e le inisinia eletise Peretania o Willoughby Smith le aafiaga o le photoelectric i solids e faʻaaoga ai le Seleni.

Charles Fritts (1850-1903) o se natura mai le Iunaite Setete.Na fa'amauina o ia na faia le ulua'i photocell o le lalolagi i le 1883. O le masini e fa'aliliu ai le malosi o le la i le eletise.

Fritts na atiina ae seleni ufiufi e avea o se mea semiconductor ma se vaega manifinifi o auro.O sela na maua mai na maua ai le eletise ma e naʻo le 1% le faʻaliliuina ona o meatotino o le seleni.

I ni nai tausaga mulimuli ane, i le 1877, na iloa ai e le tagata Peretania o William Grylls Adams Polofesa faatasi ai ma lana tama aʻoga Richard Evans Day, ina ua latou faʻaalia le seleni i le malamalama, na te gaosia le eletise.I lenei auala, na latou faia ai le muamua seleni photovoltaic cell.

Tala'aga ole malosi ole la

I le 1953, na maua ai e Calvin Fuller, Gerald Pearson, ma Daryl Chapin le silicon solar cell i Bell Labs.O lenei sela na lava le eletise na maua ma sa lava lelei e faʻaola ai masini eletise laiti.

Na fausia e Aleksandr Stoletov le uluai sela sola e faavae i luga o le aafiaga photoelectric i fafo.Na ia fuafuaina foi le taimi e tali atu ai le photoelectric o loʻo iai nei.

E le'i o'o mai i le 1956 ia fa'atauga fa'atauga ata PV. Peita'i, o le tau o le la PV sa maualuga tele mo le to'atele o tagata.E tusa o le 1970, o le tau o photovoltaic solar panels na pa'ū i le toeitiiti 80%.

Aisea na tu'ua ai mo sina taimi le fa'aogaina o le Solar Energy?
I le o'o mai o suau'u fa'ato'aga, ua le toe taua ai le malosi o le la.O le atina'eina o le la na afaina i le taugofie o le koale ma le suauu ma le fa'aogaina o malosiaga e le mafai ona fa'afouina.

 

O le tuputupu ae o le alamanuia sola sa maualuga seia oo i le ogatotonu o le 50's.I le taimi nei sa matua maualalo le tau o le su'eina o suau'u fa'atosina e pei o le kesi fa'alenatura ma le koale.O le mafua'aga lea na avea ai le fa'aogaina o le malosi fa'atosina ua avea ma mea taua tele e avea ma puna o le malosi ma fa'atupuina ai le vevela.O le malosi o le la sa manatu i ai e taugata ma lafoa'i mo faamoemoega tau alamanuia.

O le a le mea na mafua ai le toe faʻafouina o le malosi o le la?
Tala'aga o le malosi o le la O le lafoaia, mo faamoemoega aoga, o mea faʻapipiʻi sola na tumau seia oʻo i le 70's.O mafuaaga tau tamaoaiga o le a toe tuu ai le malosi o le la i se nofoaga iloga i le talafaasolopito.

I na tausaga na siitia ai le tau o suauu.O lea siitaga na mafua ai ona toe tulai mai le faaaogaina o le malosi o le la e faamafanafana ai fale ma vai, faapea ai ma le gaosiga o le eletise.Photovoltaic panels e sili ona aoga mo fale e leai se fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻiga.

I le faaopoopo atu i le tau, sa matautia ona o le le lelei o le mu e mafai ona gaosia ai kasa oona.

O le fa'avevela vai vevela a le la muamua na pateni i le 1891 e Clarence Kemp.Charles Greeley Abbot i le 1936 na fatuina le faʻavevela vai o le la.

O le 1990 Gulf War na atili faʻateleina ai le fiafia i le malosi o le la e avea o se isi mea aoga i le suauu.

Le tele o atunuu ua filifili e faʻalauiloa tekinolosi la.I se vaega tele e taumafai e toe fa'afo'i fa'afitauli tau le siosiomaga e mafua mai i suiga o le tau.

I le taimi nei, o loʻo i ai faiga faʻaonaponei o le la e pei o panels hybrid solar.O nei faiga fou e sili atu ona lelei ma taugofie.


Taimi meli: Oke-25-2023